Skip to content

Choroby a škůdci

  • by

Plíseň šedá

Popis

            Plíseň šedá, vyskytující se převážně v květech konopí, je způsobená kmenem Botrytis cinerea a dalšími parazitickými houbami. Po prvním výskytu dokáže velmi rychle rozšířit své spory vzduchem a infikovat tak okolní rostliny.

            Parazitické mikroorganismy způsobující tuto chorobu získávají energii z odumřelých rostlinných tkání, které rozkládají. Plíseň šedá se objevuje převážně v pozdní fázi květu, kdy rostliny houstnou a dozrávají.

Identifikace

            Plíseň se objevuje uprostřed květů a lze ji tak odhalit až když se začne šířit. Prvním viditelným znakem bývá většinou výrazně odumírající list, který vyrůstá z květenství. Plíseň má šedo-hnědý vzhled a rapidně rozkládá infikovanou rostlinu. Může poškodit i stonky a cévní tkáně v místě nákazy.

Prevence

            Nejlepším preventivním opatřením je kontrola podmínek pěstebního prostředí a jejich udržování v optimálních hodnotách. Zejména se jedná o vlhkost ve fázi květu a správnou cirkulaci vzduchu mezi všemi rostlinami. Bez mokrých rostlin nebo trvale vysoké vlhkosti se tento patogen není schopen šířit. Při odlisťování je také dobré stříhat stonky listů až na konci, aby pak jejich odumřelé zbytky nezarostly do květů, což je skvělá potrava právě pro tento patogen.

            Outdoor pěstitelé se musí zaměřit na správné načasování sklizně před nástupem nepříznivého počasí a na výběr genetik s vysokou odolností proti této nákaze, jako je například Durban Poison. Tyto dva faktory pomohou výrazně snížit riziko výskytu takto destruktivní choroby.

Akutní řešení

            Když se jednou na rostlinách objeví, existuje jen velmi málo řešení, jak tuto nákazu efektivně odvrátit. Záchrana infikovaných květů je nevratná a musíme se tak zaměřit na zdravé části rostliny.

            V první řadě je potřeba plíseň zabít a zastavit tak její šíření. Pro tento účel je nejvhodnější postřik kyselinou chlornou, která je nebezpečná jen pro mikroorganismy a nezanechává žádná rezidua. Lze ji tak bez problému aplikovat i na rostliny před sklizní. Důležité je provádět postřik ve tmě nebo za velmi slabého osvětlení v poměru 1:4 s vodou. Aplikujte 30 minut před zapnutím světel po dobu minimálně tří dnů.

            Po prvním ošetření odstraňte všechny infikované části rostlin. Postupujte velmi opatrně, aby nedošlo k přenosu sporů na zdravé části rostliny a berte vždy raději více materiálu než méně. Inhalace takto infikovaného konopí je prokazatelně škodlivá a riskovat další rozšíření nemoci se také nevyplatí.

Preventivně pokračujte v postřiku 2x týdně s nižší koncentrací až do konce cyklu.

Kořenová hniloba (pythium)

Popis

            Kořenová hniloba je komplexním onemocněním, které označuje několik patogenů společně parazitujících na kořenech rostliny. Nejvíce běžný je jeho výskyt v hydroponických systémech, kde jsou okolní podmínky kořenového systému blízko ideálním pro parazitické Pythium, Fusarium a různé druhy řas. Výsledkem je ohrožení života rostlin v důsledku znemožnění příjmu vody, kyslíku a živin skrze narušený kořenový systém.

Identifikace

            Choroba se projevuje slizkými kořeny, které se zbarvují do hněda a silně zapáchají. Postup onemocnění se projevuje vadnutím rostlin v důsledku nefunkčního kořenového systému. Listy začnou žloutnout kvůli deficitu živin a pokud kořeny neošetříme, tak rostliny zemřou.

Prevence

Dostatečné okysličení kořenového systému je základem pro potlačení kořenové plísně. Množství kyslíku obsaženého ve vodě je přímo závislé na její teplotě. Živný roztok se tak musí udržovat v rozmezí zhruba 18 – 21°C pro ideální poměr kyslíku a dostupnosti živin. Většina těchto patogenů se dokáže snadno šířit v systémech se společnou nádrží.

U několika kmenů prospěšných bakterií a trichodermy bylo prokázáno, že dokáží efektivně potlačit tuto nákazu. Další možností je pravidelně přidávat 2x týdně kyselinu chlornou nebo peroxid vodíku, čímž preventivně dezinfikujeme živný roztok od mikroorganismů a tato choroba tak nemá šanci. Nelze pak ale aplikovat ani ty prospěšné, takže si musíme zvolit jednu z možností na základě rizika a podmínek v našem systému.

Akutní řešení

            Pokud je onemocnění brzy odhaleno, rostliny se většinou dokáží zotavit. Dezinfekce systému pomocí kyseliny chlorné nebo peroxidu vodíku zabije patogeny a zvýší okysličení. Po vyprchání tohoto dezinfekčního přípravku můžeme aplikovat prospěšné mikroorganismy, které kořenům pomůžou se uzdravit. Kořenová plíseň se snadno objeví v kterémkoliv prostředí nabízejícím vhodné anaerobní podmínky pro jejich život. Těmi jsou příliš vysoká teplota, vlhkost a nedostatek kyslíku kolem kořenů.

Padání klíčních rostlin

Popis

            Jedná se o komplexní onemocnění v důsledku napadení parazitickými houbami a bakteriemi, které společně rozkládají rostlinou tkáň. Tato choroba se vyskytuje zejména u klonů a sazeniček v rané fázi vývoje.

Identifikace

            Onemocnění se nejčastěji projevuje plísní na stonku v oblasti blíže substrátu, jejímž následkem je úpadek a smrt rostliny. Velmi rychle se také šíří mezi ostatní klony či sazeničky v propagátoru.

Někdy se projevuje i vadnutím mladých listů nebo ztenčením stonku v jiném místě. Při napadení semínek je následkem výskyt plísně a zastavení vývoje.

Prevence

            Choroba se objevuje v důsledku špatných pěstebních podmínek nebo infikovaného prostředí pro kultivaci. Nejkritičtější je kombinace vysoké vlhkosti a nedostatečného průtoku vzduchu, což jsou podmínky běžné při zakořeňování klonů. Je tak důležité začít včas se zvyšováním ventilace vašich propagátorů pro prevenci tohoto onemocnění. V případě semínek si musíme dát pozor na přílišné promokřování sadbovacího média.

            Co se týče sterilního prostředí, hlavní je používat spolehlivě čisté substráty a vždy pečlivě vyčistit používané vybavení.

Řešení

            Mladé rostlinky velmi rychle podléhají napadení. Je tak nutné je co nejrychleji odstranit a předejít tak rozšíření choroby mezi ostatní. Pro zvýšení ochrany lze do sadbovacího média přidat prospěšné mikroorganismy jako je například Trichoderma, která brání rostliny a jejich kořeny před napadením.

            Pokud si všimneme onemocnění brzy, můžeme ho zastavit postřikem a zálivkou s kyselinou chlornou.

Spider Mites (svilušky)

Popis

            Tito pavoukovci jsou jedním ze světově nejrozšířenějších patogenů v oblasti produkce konopí. Za desítky let evoluce v kultivačním prostředí si již dokázali vyvinout rezistenci vůči většině používaných pesticidů. Nejlépe se jim daří v teplých suchých podmínkách typických pro skleníkovou a indoor produkci. Samice nakladou za život stovky vajíček, kterými podporují exponenciální růst jejich populace.

Identifikace

            Tito roztoči se zabydlí na spodní straně listů, penetrují jejich pokožku (epidermis) a živí se mízou rostliny. Následkem je výrazné charakteristické “tečkování” na povrchu listů. S postupem napadení začínají listy žloutnout, odumírat a kolem květů se tvoří pavučinky. Tento škůdce se vyznačuje dvěma tečkami na zádech, jenž jsou viditelné při zvětšení. 

Prevence

            Svilušky se mohou dostat do provozu pěstírny proudem vzduchu na vláknu pavučinky, ale typicky jsou spíše přineseny již na hostujících rostlinách. Lze jim tak předejít biologickou bezpečností provozu a karanténím opatřením. Další možností je zavedení jejich hlavního predátora Neoseiulus californicus do pěstírny, který tyto a další škůdce vyloví dříve, než rostliny ohrozí.

Akutní řešení

            Nejefektivnějším způsobem potlačení tohoto škůdce je použití biologických predátorů. Jedním z nich je Phytoseiulus persimilis, který byl speciálně vyvinut na likvidaci svilušek a lze ho poslat přímo do míst se silným rozšířením těchto škůdců. Mají ale problém se orientovat mezi trichomy a často se tak v pozdní fázi květu doplňují ještě většími predátory jako je třeba Feltiella acarisuga.

Powdery Mildew Disease (bílá plíseň)

Popis

            Bílá plíseň je choroba způsobená parazitickými houbami, které rostlinu kolonizují s cílem získat její živiny. Infekce začíná nárůstem sporů na povrchu listů a penetrací jejich pokožky (epidermis). Za vhodných podmínek pak dochází ke tvorbě mycelií, jejichž spory se dále šíří a dokončují tak cyklus onemocnění.

Identifikace

            Šíření sporů je viditelné na povrchu rostlin a připomíná práškovitou bílou plíseň. Tato fáze vývoje choroby je nejvíce destruktivní a má výrazný negativní dopad na výnos a kvalitu výsledného produktu. Spory se nejdříve objeví v místech s nedostatečným průtokem vzduchu. Onemocnění tak většinou začíná od spodních částí rostlin.

Prevence

            Patogeny způsobující tuto chorobu se do pěstebního prostředí většinou dostávají na klonech získaných z externích zdrojů. Bezpečnější je tak použití semen, sazeniček nebo preventivní dezinfekce klonů pomocí kyseliny chlorné. Základem je zabezpečit dobrý průtok vzduchu mezi rostlinami a předcházet výraznějším výkyvům vlhkosti a teploty. Těmito opatřeními minimalizujeme možný výskyt choroby.

Akutní řešení

            Protože se jedná o mikroorganismy, nejúčinnějším prostředkem, který lze použít v každé fázi vývoje je kyselina chlorná. Při výskytu choroby ji aplikujte postřikem v koncentraci 1:4 s vodou na postižená místa. Postřik provádějte 30 minut před zapnutím světel pro maximální efektivitu účinné látky.

Kořenové mšice

Popis

            Mšice patří mezi populární konopné patogeny a není jednoduché je eliminovat. Jsou vcelku nepohyblivé a živí se na kořenech. Když jsou už rostliny přetížené, některým jedincům se vyvinou křídla a oddělí se od ostatních, aby kolonizovali další kořenový systém. Mšice mohou venku ke kořenům zanést i mravenci.

Identifikace

            Kořenové mšice jsou malí škůdci ve tvaru kapky bílé či hnědé barvy. Většinou lze jejich výskyt odhalit podle bílé lepkavé tekutiny na substrátu, kterou vylučují právě hmyzí škůdci živící se šťávou z rostlin. Venku je často prozradí vysoká koncentrace mravenců.

            Rostliny začínají brzy žloutnout a vadnout v důsledku napadení jejich kořenového systému a mšice tak bývají často chybně identifikovány jako deficit živin nebo špatné podmínky prostředí.

Prevence

            Tyto škůdci se jen zřídka vyskytují v uzavřených systémech, do kterých se pomocí mravenců nebo okřídlených jedinců spíše nedostanou. Základem je používat spolehlivě čisté substráty. Kompost a zemina se musí obzvlášť kontrolovat.

            Prospěšné hlístice dokáží v některých případech zabránit napadení.

Akutní řešení

         Jak se mšice jednou stabilně usadí, odolávají většině způsobů ošetření. Kmeny prospěšných hub Metarhizium, které zabíjí hmyz, jsou jedním z efektivních způsobů kontroly tohoto napadení. Populárním akutním řešením je prolití kořenů nimbovým olejem, který se používá proti savým a žravým škůdcům.

            Funkční zábranou pro tyto škůdce je použití květináčů a zakrytí povrchu substrátu vrstvou písku nebo perlitu, přes kterou se ke kořenům nedostanou.

Smutnice

Popis

            Dospělci smutnic jsou malé otravné mušky, se kterými se určitě každý z nás již setkal minimálně u pokojových rostlin. V této podobě však již nejsou pro rostliny nijak nebezpečné. Jejich kořenový systém mohou ale výrazně ohrozit larvy smutnic, které dospělé mušky kladou v podobě vajíček do substrátu. Ty začnou po vylíhnutí žrát kořínky a mohou tak ohrozit život rostlin.

Identifikace

            Prvním znakem, kterého si většina pěstitelů všimne, je výskyt velkého množství malých mušek v oblasti rostlin nad substrátem. V tomto případě je potřeba ihned zkontrolovat substrát odhrnutím alespoň 3 cm vrstvy, jestli v něm již nejsou vajíčka nebo larvy.

Prevence

            Základem je samozřejmě jako vždy spolehlivě čisté pěstební médium. Mušky přitahuje vlhký substrát a proto se také rády objevují v pozdější fázi vývoje, kdy na vršek květináče již nedopadá světlo. Důležité je zalévat ve správných intervalech a předcházet tak přemokření substrátu.

Dostatečně silný průtok vzduchu kolem spodku rostlin muškám snadno znemožní pohyb kolem pěstebního média. Často se pro jejich vychytávání používají lepivé pásky.

Řešení

            Při objevení larev u kořenů musíme co nejdříve prolít substrát roztokem s nimbovým olejem. Ten je účinný proti žravým škůdcům a měl by larvy zastavit. Dobré je také přikrýt povrch substrátu vrstvou perlitu tlustou alespoň 3 cm, aby do něj mušky nemohly dále klást larvy. Přídavným větrákem pak můžete zařídit silný průtok vzduchu kolem spodku rostlin, ve kterém nejsou mušky schopny létat.

Latentní viroid chmele

Popis

            Tento široce rozšířený patogen se může vyskytnout bez viditelných příznaků nebo způsobit zakrnění rostlin či jiné nevýrazné symptomy v závislosti na genetice a pěstebním prostředí. Infikované rostliny se vyznačují pomalým vývojem, nízkým výnosem a slabou produkcí kanabinoidů a dalších metabolitů.

Identifikace

            Mezi typické symptomy této choroby se řadí zakrnění, slabé stonky, nízká produkce biomasy a chloróza – žloutnutí listů. Jisté potvrzení této nákazy je možné v laboratoři nebo pomocí terénních testů. Většinou je vyžadováno testování několika různých rostlin pro odhalení přítomnosti tohoto RNA viru.

Prevence

            Onemocnění se může šířit pomocí kontaminovaných nástrojů nebo hmyzích přenašečů. V případě používání rostlinného materiálu z externích zdrojů se doporučuje jeho prověření a karanténa, dokud se nepotvrdí nezávadnost.

            Klony se musí brát jen z čistých matek a veškeré vybavení nejdříve dezinfikovat. V některých případech se vir dokáže přenést na semena infikovaných rostlin, čímž se dostane do další generace, pokud není nákaza odhalena.

Řešení

            Vir lze z infikovaných rostlin odstranit pomocí tkáňové kultury. Čerstvě formované buňky mají nízkou hladinu viru a je možné ho z těchto částí odstranit pomocí tepla nebo chemie. Tento proces může trvat až rok, než se prokáže čistota rostlinného materiálu.

Třásněnky

Popis

            Třásněnky jsou populárním škůdcem mnoha plodin. Dospělci tohoto hmyzu jsou velmi štíhlí a dlouzí zhruba 1,5 milimetru. Jsou tak pouhým okem téměř nepozorovatelní.

            Kladou vajíčka do rostlinné tkáně, které za 16 dní postupně projdou stádiem larva, kukla a plně dozrají. Dospělci mají úzká křídla, kousavé a savé ústní ústrojí a rozmnožují se bez páření.

Identifikace

            Třásněnky pomalu požírají rostlinu a později jsou tak pozorovatelné šmouhovité skvrny na listech. Přímé poškození způsobené rostlinám je zanedbatelné, ale mohou přenášet další nemoci.

            Lze je zachytit na lepivé pásky nebo zpozorovat pod mikroskopem.

Prevence

            Třásněnky lze odstranit ze substrátu v larvální fázi aplikací jejich predátorů Steinernema nematodes, dravých roztočů Hypoaspis nebo roztočů Swirskii generalist formou zálivky.

Řešení

            Insekticidní mýdla, zahradnické oleje nebo pesticidy obsahující spinosad pomohou k efektivnímu odstranění tohoto napadení. Další možností je aplikace Orius laevigatus, kteří jsou efektivními predátory třásněnek ve všech jejich mobilních fázích.

Konopní roztoči

Popis

            Konopní roztoči jsou specifický druh, který dokáže přežít jen na této konkrétní rostlině. Následkem napadení těmito mikroskopickými roztoči je malá plocha listů, zakrnění rostlin a potlačení vývoje květů. Škůdci mají vysokou míru reprodukce, která jim umožňuje rapidní rozšiřování populace a evoluční vývoj tolerance na pesticidy.

Identifikace

            Jeden z prvních populárních symptomů dostavujících se u tohoto napadení je lehké kroucení hran listů po celém obvodu doprovázené jejich “rezavěním” a zakrněním rostlinných orgánů.

            Pro identifikaci roztoče na stoncích nebo řapících listů je potřeba vysoké zvětšení. Pomalu pohybující se samci většinou přenáší na zádech samice, které pak kladou vajíčka v malých hromádkách.

Prevence

            Tito roztoči se snadno šíří vzduchem, ale často jsou do pěstíren přinesení již na živých rostlinách. Bio-ochrana a karanténní opatření jsou tak klíčovou prevencí před tímto škůdcem. Obecní predátoři Feltiella acarisuga a A swirskii mohou být preventivně zavedeni v průběhu propagace bez ohledu na to, zda byl zaznamenán tlak ze strany škůdců.

Řešení

            Odhalení roztočů v rané fázi vývoje je klíčové pro jejich efektivní odstranění. Jak se jednou stabilně rozšíří, není jednoduché se jich zbavit. Zahradnické oleje nebo insekticidní mýdla mohou být použity k vyhlazení škůdců v případech silného zamoření. Kmeny dravých roztočů jako jsou A andersoni, A cucumeris a N fallacis vykazují vysokou účinnost při potlačování těchto škůdců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.