Skip to content

Surfaktanty

Úvod

V dnešním článku se podíváme na skupinu látek, které jsou pro jejich praktické vlatnosti využívané v mnoha odvětvích a to včetně agronomie. Výrobci kvalitních hnojiv tyto látky již běžně přidávají do svých produktů, které používáme. Vysvětlíme si, proč se v těchto přípravcích využívají a jaké jsou jejich konkrétní funkce při pěstování rostlin.

Co je to surfaktant ?

Jako surfaktanty se obecně označují látky, které snižují povrchové napětí roztoku, ve kterém jsou rozpuštěny. Pro lepší pochopení této vlastnosti si představte kapku vody na jakémkoliv “nesavém” povrchu. Efekt surfaktantu v této kapce by měl za následek její zploštění. Tyto látky tak obecně pomáhají lepšímu “smáčení” roztokem, ve kterém jsou rozpuštěny.

Jejich použití je běžné i v potravinářství při výrobě různých emulzí nebo gelů a přidávají se i do některých pracích prášků. Při pěstování rostlin jsou pozorována jen samá pozitiva a jejich použití nijak neovlivní kvalitu výsledného produktu.

Surfaktanty jsou dostupné v syntetické i organické formě (tzv. bio-surfaktanty), které jsou většinou v podobě rostlinných extraktů. Mezi rostliny obsahující tyto látky se řadí například yucca, ze které firma B.A.C. vyrábí extrakt fungující jako surfaktant. V případě organických forem je zapotřebí vyššího dávkování pro dosažení stejného efektu jako u surfaktantů syntetických.

Funkce a použití

V této části si rozebereme jejich praktické vlastnosti a podíváme se na nejběžnější příklady použití v oblasti pěstování rostlin. 

Wetting agents “smáčedla”

V oblasti kultivace rostlin se postupně objevuje široké spektrum užitečných funkcí, které surfaktanty nabízí. Pro jejich vlastnost snižování povrchového napětí se primárně využívají jako tzv. “smáčedlo”. To zahrnuje efektivnější krytí a nasycení povrchů roztokem, ve kterém jsou rozpuštěny.

Používají se tak na postřik rostlin, kde je jejich efekt nejlépe viditelný. Roztok obohacený o tuto látku tvoří na listech tenkou, rychleji vstřebatelnou vrstvu s perfektním krytím povrchu místo množství kapek. Tento účinek zvyšuje zároveň i efektivitu použití přípravků na ochranu rostlin, které tak lépe kryjí celý jejich povrch. Kvalitní výrobci hnojiv, jako jsou například Advanced Nutrients, tyto látky již běžně přidávají do svých aditiv, u kterých doporučují aplikaci na listy. Pro maximální efektivitu postřiku je potřeba vždy namíchat čerstvý roztok. Postupem času se surfaktanty rozkládají a jejich funkce klesá.

Tato vlastnost surfaktantů je velmi praktická i při použití v substrátech, kde pomáhají lepšímu mokření a usnadňují tak příjem živin z pěstebních médií. Například rašelinové substráty při větším vyschnutí výrazně odpuzují vodu, ale s použitím surfaktantů je i v tomto stavu snadno promokříte.

Prevence šíření patogenů

Další významnou funkcí těchto látek je prevence šíření kořenových nemocí v recirkulačních systémech. Tyto choroby jako je například pythium (hniloba) uvolňují zoospory do živného roztoku, které v něm volně plavou a infikují ostatní rostliny závislé na společné nádrži. Existuje zhruba 143 patogenů, jenž se touto formou šíří a jsou nebezpečné pro rostliny. Surfaktanty, když jsou obsažené v nádrži, dokáží zabít tyto zoospory a tím zabránit šíření nákazy. Zároveň ale nijak neohrožují prospěšné mikroorganismy v případě organického pěstování. V hydroponickém pěstování je tato funkce velmi ceněná a pomáhá nám chránit naší investici.

Podpora růstu

V poslední době je také pozorováno, že tyto látky fungují za určitých podmínek jako růstové stimulátory. Tento efekt ještě není dostatečně podložený a dále se zkoumá, takže lze do budoucna očekávat vývoj nových forem s efektivnějšími účinky na podporu růstu.

Alternativní způsoby

Vydávat se v tomto případě alternativní cestou není většinou moc dobrý nápad. Jedním z těchto známých způsobů je přidání pár kapek klasického jaru. Ten sice také obsahuje surfaktanty, ale i ty ionické, u kterých je riziko toxického účinku na rostliny. Dále jsou v něm přítomny i pesticidní látky na hubení plísní, které na své rostliny také nechceme aplikovat.

Závěr

Použití surfaktantů při kultivaci rostlin nám pomáhá v mnoha směrech efektivně podporovat jejich vývoj. Důležité je nepřekračovat doporučené dávkování, což by mohlo vést k toxicitě živného roztoku. Pokud by vás napadlo použít surfaktant z neověřených zdrojů, musí být minimálně typu non-ionic. Ty jako jediné mají ověřené výše prezentované účinky a jiné mohou být výrazně toxické. Nejlepší je samozřejmě používat hnojiva, kde jsou již obsažené nebo testované přípravky tohoto typu speciálně vyvinuté na použití pro rostliny. V dnešní době je již nabízí každý větší growshop. Jednou z mála nevýhod je to, že mikrobiální život surfaktanty postupně rozkládá. Nemůžete si tak být jisti, jaká je jejich koncentrace. Přidávat je podle pocitu se kvůli možné toxicitě nedoporučuje. Nejefektivnějším řešením této slabé stránky je tak častější míchání čerstvého živného roztoku, které je obecně dobré pro jeho stabilitu provádět alespoň jednou týdně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.