Skip to content

Intercanopy osvětlení

Vyšší a kvalitnější výnosy při pěstování konopí pro léčebné účely s intercanopy osvětlením – studie od značky Philips

Konopí je světlomilná plodina. Úroveň osvětlení více než 1000 mmol/m2/s je ve vnitřních prostorách poměrně běžná. Při použití pěstebních světel v horní části skleníku nebo v interiéru, je však toto světlo kvůli hustotě listů dostupné pouze v nejvyšší části rostliny. Přídavné osvětlení mezi rostlinami rozprostírá světlo rovnoměrněji ve střední části, což zvyšuje vývoj květů.

Jak funguje intercanopy LED pro rostliny konopí?

Vizuální obrázek ukazuje, že horní části rostlin absorbují většinu horního osvětlení a úroveň světla v rostlině rychle klesá směrem dolů. To má za následek menší květy, pomalejší dozrávání a nižší potenci ve spodní části rostliny a následně nižší celkovou kvalitu úrody.

Rozložení světla v porostu v kombinaci horního osvětlení LED + intercanopy LED

Rozložení světla v porostu v kombinaci horního osvětlení LED + intercanopy LED

Pěstitelé, kteří používají intercanopy osvětlení se inspirovali vědeckou studií Haleyho a spol. z roku 2018 a snaží se získat stabilně vysoký obsah kanabinoidů. Použití intercanopy LED osvětlení vedlo k rovnoměrnějšímu vývoji květů a potence ve spodních částech rostlin. Kromě toho zvyšuje celkovou produkci díky lepšímu rozvoji květů po celé výšce rostliny, což celkově vede k vyššímu výnosu. Intercanopy osvětlení lze snadno kombinovat s vrchním osvětlením HPS nebo Philips LED.

Mezisvětlo lze implementovat jako dodatečný zdroj osvětlení do současných stávajících sestav pro pěstování konopí. Rychlá a snadná instalace umožňuje spuštění světel v dalším pěstebním cyklu.

Následující testování bylo provedeno v běžných podmínkách a přineslo následující výsledky, kde je vidět rozdíl mezi HPS a hybridním systémem HPS s interlightingem.

Výzkumné přínosy intercanopy LED

Díky výzkumu v produkčních zařízeních zákazníků jsme zjistili, že použití intercanopy LED má na pěstování konopí velký vliv. Všimli jsme si nejen toho, že listy vypadají zdravěji, ale také toho, že listy zůstávají zdravější po celý cyklus pěstování. To přímo podporuje fotosyntézu a vede k efektivnější produkci. Za druhé jsme naměřili vyšší hmotnost suchého květu; plodina s HPS skončila na 0,27 g/mol* a HPS + intercanopy skončilo na 0,37 g/mol*. Také bylo díky zdravějším listům možné snížit o 30 % práci na rostlinách, protože bylo potřeba výrazně méně odstraňování listů.

Více květů kategorie „A“ a vyšší obsah THC

Kvalita úrody léčebného konopí se měří podle několika charakteristik. Jednou z nich je množství květů třídy A, B nebo C, přičemž třída A je nejlepší. V průběhu pokusu jsme měřili suché květy z úrody; kolik květů se podařilo vypěstovat ve třídě A, B nebo C. Velké rozdíly byly pozorovány mezi úrodou s HPS a úrodou s intercanopy HPS + LED. Tradiční systém s HPS vyprodukoval směs květů třídy A, B a C. Hybridní systém produkoval především květy třídy A. Vedle většího množství květů třídy A jsme zaznamenali také zvýšení úrovně složení. Hybridní osvětlovací soustava včetně intercanopy LED vykazuje o 5 % vyšší hodnotu THC (vzorek odebraný na směsi květů shora dolů) ve srovnání s HPS.

Osvědčené výsledky s intercanopy LED

Intercanopy v rostlinách slouží k přivedení světla do nižších, tmavších míst a k rovnoměrnějšímu rozptýlení světla po koruně. Výhody intercanopy osvětlení nyní poznávají i pěstitelé léčivého konopí.

Zdroj: https://www.lighting.philips.com/application-areas/specialist-applications/horticulture/hortiblog/medicinal-cannabis/higher-better-quality-yield-with-intercanopy-lighting

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.