Skip to content

Teplota vody (živného roztoku)

  • by

            Hlavním tématem článku je komplexní problematika teploty živného roztoku v případě pěstování rostlin pod umělým osvětlením. Konkrétně se zaměříme na důležité parametry, které tento faktor přímo ovlivňuje a rozebereme procesy v pozadí. Cílem článku je jednoduše vysvětlit významný vliv teploty vody na vývoj rostlin i v konkrétních systémech a zdůraznit důležitost kyslíku v kořenové zóně. Představíme si ideální hodnoty, ukážeme cestu k využití získaných informací a doporučíme praktické metody pro oblast této problematiky.

Příjem živin

            Teplota obecně ovlivňuje rychlost metabolických procesů a reakcí u celé řady organismů. V případě kořenů rostlin určuje, jak rychle dokáží přijímat vodu a živiny. Hlavním faktorem, který ovlivňuje podmínky v kořenové zóně, je živný roztok. Proto je jeho teplota při aplikaci natolik zásadní.

            Čím vyšší je teplota vody, tím rychleji dokáží rostliny přijímat živiny, ale zároveň klesá obsah rozpuštěného kyslíku a tedy i jeho koncentrace v oblasti kořenů. Od určitého okamžiku tedy začíná být právě kyslík limitujícím faktorem.

Kyslík v kořenové zóně

            S klesající hladinou kyslíku v oblasti kořenů je limitováno množství cukrů, které dokáží jejich buňky spálit, a množství vody a živin, které dokáží absorbovat. Se stoupající teplotou tak v důsledku nedostatku kyslíku začne od určitého okamžiku příjem živného roztoku klesat.

            Vznikající anaerobní prostředí zároveň zvyšuje riziko napadení ze strany patogenů, jejichž život dostatek kyslíku potlačuje. Nejčastějším onemocněním v důsledku těchto podmínek je kořenová hniloba (Pythium).

Ideální teplota roztoku pro efektivní příjem živin a zároveň optimální obsah kyslíku je v rozmezí zhruba 18 – 21°C.

Pěstební systémy

Hydroponie

            V případě hydroponických systémů, ve kterých živný roztok zároveň tvoří životní prostředí pro kořeny, je jeho teplota zásadní pro efektivní vývoj rostlin. V boji s patogeny nám mohou pomoci oxidační činitelé jako je peroxid vodíku nebo kyselina chlorná, ale příjem živin stále závisí na teplotě vody.

            Pro plnou kontrolu nad teplotou živného roztoku ve vašem systému se používá tzv. chiller, který roztok neustále cirkuluje a ochlazuje podle nastavené hodnoty. V případě příliš nízkých teplot je nejsnazším řešením klasické topení do nádrže.

Pěstební substráty a inertní media

            Většina pěstebních substrátů a médií zadržuje při správné frekvenci zavlažování optimální poměr kyslíku a živného roztoku, ale příjem živin a určitá míra tlaku ze strany patogenů na teplotě stále závisí. Pokud tedy víme, že se teplota v našem pěstebním médiu pohybuje mimo doporučené rozmezí, je lepší zvolit sterilní způsob pěstování s kyselinou chlornou a minerálními hnojivy. Ta zvyšuje okysličení živného roztoku a zajišťuje sterilní prostředí bez patogenů za všech podmínek.

Metody podpory a ochrany kořenů

Prospěšné mikroorganismy

            Organickou cestou, jak předcházet napadení kořenového systému, je aplikace prospěšných hub a bakterií. Ty efektivně chrání kořeny před škodlivými mikroby a zároveň pomáhají rozkládat organickou hmotu, podporují příjem živin a také imunitu rostlin.

            Toto řešení je populární převážně v případě pěstebních médií, ale na trhu se již objevují produkty s širokým spektrem kmenů hub a bakterií, které fungují efektivně i v čistě hydroponických systémech. Jedním z nich je například Piranha a Tarantula od Advanced Nutrients.

            Použití mikroorganismů není možné v kombinaci s dezinfekcí, jako je například kyselina chlorná nebo peroxid vodíku. Tyto látky potlačují rozvoj všech mikrobů a nebyl by tak ani jeden prostředek účinný.

Kyselina chlorná

            Permanentní dezinfekce pomocí takto silného oxidačního činitele je nejlepším řešením v případě pěstování s minerálními hnojivy. Chrání celý pěstební systém včetně kořenů před škodlivými mikroorganismy a zvyšuje obsah kyslíku.

Chiller nebo topení

            Jedná se o zařízení, která vám pomáhají udržovat nastavenou teplotu živného roztoku. Chlazení je dosaženo pomocí cirkulace vody skrze chiller, kterou zajišťuje externí čerpadlo. Samotné zařízení pouze ochlazuje protékající vodu na nastavenou teplotu.

            Topení do nádrže se běžně používá například pro akvária, je levné a plně automatické.

            Pokud chcete přesnou teplotu živného roztoku ve vašem systému, chiller nebo topení je nejlepším řešením. V praxi se často kombinuje ještě s jednou z výše zmíněných možností ochrany pro maximální podporu a obranyschopnost rostlin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.