Skip to content

Silika

  • by

Úvod

            V dnešním článku se podíváme na super potravinu pro rostliny, kterou sice nepotřebují k životu, ale dokáží ji využít pro mnoho funkcí. Rozebereme si původ siliky a její výjimečné funkce v rostlině. Také si vysvětlíme proč tolik záleží na formě, ve které je rostlinám dodávána.

Co to je Silika ?

            Křemík tvoří zhruba 28% hmotnosti zemské kůry, vyskytuje se v 95% známých hornin a hned po kyslíku je druhým nejrozšířenějším prvkem na zemi. Ve své čisté podobě dokáže vydržet jen bez přítomnosti kyslíku a když s ním přijde do kontaktu, vytvoří se právě silika neboli oxid křemičitý. Velké množství kyslíku a křemíku obsažených v zemské kůře tak podléhá nevyhnutelné přeměně na siliku. Pokud se potká větší koncentrace atomů těchto prvků na jednom místě, zformují se do bezbarvé krystalické sloučeniny, která je nejvíce přítomna v písku nebo křemeni.

            Populárním označením “super jídlo pro rostliny” je myšleno, že nemá přímý efekt na výnos nebo obsah účinných látek a rostlina ji vlastně ani k životu nepotřebuje. Pokud jí je ale dodána, podpoří ji v mnoha směrech a nepřímo tak zvyšuje objem a kvalitu sklizně.

            Silika je zapojena i v procesu formování kolagenu v našich organismech, čímž nepřímo podporuje budování kostí, vlasů nebo třeba šlach. V podobném směru výrazně podporuje i fyziologii rostlin.

Podpora rostliny

Pevná stavba

            Co se týče budování biomasy, silika zrychluje stavbu buněčných stěn a hlavně jejich pevnost. Tím kompletně zvyšuje odolnost všech částí rostliny včetně trichomů. Pevnější stonky dokáží snadno udržet těžší květy. Dosažení vyššího výnosu je tak jednodušší než kdy dříve a ve většině případů odpadá i nutnost dodatečné podpory rostlin.

            Trichomy formované s pomocí siliky jsou odolnější proti poškození a dokáží déle udržet větší množství obsažených terpenů a kanabinoidů. Pomáhá tak zachovat více pryskyřice a sekundárních metabolitů v našem materiálu, který si tak déle udrží svou chuť a sílu.

            Často se přidává rostlinám pěstovaným na výrobu extraktů pro podporu větších a odolnějších trichomů, čímž zvyšuje výtěžnost pryskyřice.

Růst a produkce

            Podporou růstu buněčných stěn silika již v základu urychluje vývoj rostlin, které mají zároveň pevnější stavbu než bez ní. Širší stonky umožňují snazší příjem a rychlejší transport vody a živin. Efektivnější přísun hnojiv nabízí lepší dostupnost a perfektně vyrovnaný profil všech makro a mikro prvků. Výsledkem jsou zdravější energické rostliny s maximálním výnosem.

Silnější buněčné stěny pomáhají buňkám lépe odolávat osmotickému stresu. Příjem vody je tak pro rostliny snazší i při vyšších koncentracích hnojiv, které také lépe tolerují. S tím je spojena i vyšší míra transpirace a tedy více otevřená stomata pro příjem CO2.

Proces fotosyntézy urychluje silika i podporou funkcí metabolismu a tvorby více chlorofylu, díky čemuž jsou rostliny schopné efektivněji vyrobit více energie.

Ochrana rostlin

            Silika podporuje odolnost rostlin a zvyšuje jejich obranyschopnost. Pevná stavba rostliny ve venkovním prostředí snadno odolává i silnějšímu větru nebo bouřce.

Při pravidelné zálivce chrání rostlinu před těžkými kovy v zemi tím, že redukuje jejich bio dostupnost a příjem rostlinou.

Hraje významnou roli i v obraně proti patogenům. Pevnější buněčné stěny je těžší poškodit a mají tak zvýšenou rezistenci vůči škůdcům a nemocem. V případě ohrožení dokáží rostliny dokonce koncentrovat množství siliky do místa napadení a tím postavit ještě silnější bariéru, která zabraňuje penetraci jejich pokožky.

Různé formy a produkty

            V dnešní době již na trhu existuje několik aditiv s oxidem křemičitým pro podporu rostlin. Není však jedno, které zvolíte. Mnohem více než na tom, že ji budete přidávat, záleží v jaké formě. Ne každá je totiž pro rostliny snadno dostupná a její funkce v pěstebním systému pak nemusí být správná.

            Silika je totiž imobilní prvek. Abychom dosáhli maximálního účinku pro rostliny, musíme ji dodávat po celý cyklus a ve formě, která je nepřetržitě dostupná. Jedině tak může být u stavby každé nové buňky a zároveň okamžitě použitelná v akutních případech jako je například napadení škůdci nebo plísní.

            Molekulární velikost a struktura určuje jak jednoduše ji mohou rostliny přijmout a využít. Některé formy je možné aplikovat i postřikem na listy, protože mají menší molekuly, které lze přijmout skrze stomata. Nejlepší forma siliky je monosilicic acid označovaná také jako orthosilicic acid, která je pro rostlinu přímo vstřebatelná a to i postřikem na listy. V hydroponických systémech je obzvlášť důležité používat tuto podobu oxidu křemičitého pro maximální dostupnost.

Nejznámější osvědčené produkty s obsahem oxidu křemičitého v této formě jsou Rhino Skin od Advanced Nutrients a Silica od Advanced Hydroponics. Oba produkty jsou velmi kvalitní a od legendárních výrobců hnojiv, se kterými nemůžete udělat chybu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.