Skip to content

Padání klíčních rostlin

  • by

Úvod

            “Padání klíčních rostlin” je komplexním onemocněním, které ohrožuje převážně semínka a sazeničky v raném stádiu vývoje. V dnešním článku se podíváme co tuto chorobu způsobuje, jak ji lze předcházet a co můžeme udělat pro záchranu rostlin při výskytu nemoci.

Příznaky napadení

            Pokud se choroba vyskytne ihned v rané fázi klíčení, poznáme to tak, že semínkům již dále neroste klíček a v případě zasazení do substrátu se rostlinky ani nedostanou na povrch.

            Padání rostlin může být čistě jen v důsledku špatných podmínek. V případě napadení tomuto efektu kromě přílišného vytažení většinou předchází i výskyt bílého povlaku na stonku v oblasti blíže nad substrátem. V tomto místě pak stonek postupně hnědne a ztenčuje se. Výsledkem je “odstřižení” rostliny od kořenů a její následná smrt.

Možné příčiny

            Padání klíčních rostlin je způsobeno napadením sazeniček v rané fázi vývoje parazitickými nebo polo parazitickými houbami a bakteriemi. Převážně se toto onemocnění objeví v důsledku kombinace více nevhodných podmínek. Následkem je pak nadměrné vytažení rostlin, jejich úpadek a úhyn. Představíme si proto možné příčiny, abychom byli schopni tomuto drastickému scénáři předejít.

Infekce

            Pokud semínka klíčíme v infikovaném prostředí, nepomůže nám ani ta nejlepší optimalizace ostatních podmínek. Proto je zajištění té nejvyšší možné sterility vždy na prvním místě. Infekce může být na semínkách, v substrátu, špinavém propagátoru nebo ji můžeme mít na rukou a prostředí tak při práci infikovat. V druhé části si představíme techniky sterilizace, které nám pomohou infekci předcházet.

Osvětlení

            V prostředí s příliš slabou intenzitou osvětlení se rostliny přirozeně táhnou za jeho zdrojem, aby dosáhly množství světla, které potřebují pro život. Tento efekt může způsobit velká vzdálenost světelného zdroje nebo nedostatečná intenzita slunečního záření.

V případě umělého osvětlení jsou pro sazeničky ideální slabší LED zdroje jako je například LEDMAX  nebo TLED. Jestli spoléháme na světlo ze slunce, vždy je lepší umístit sazeničky na místo s přímým dopadem slunečního záření, pokud nám to ostatní podmínky dovolí.

            Další významnou roli hraje světelné spektrum. Pro tuto fázi je ideální zdroj s vysokým podílem modrého světla, které podporuje kompaktnější růst a silnější stonky. Převážný podíl v červené části spektra má za následek také vytahování. Dlouhé a tenké stonky jsou pak mnohem méně odolné a náchylnější na napadení.

Teplota a vlhkost

            Tyto faktory společně utváří klima v prostředí, které je základem pro zdravý vývoj rostlin. Příliš vysoká teplota může také způsobovat vytahování, jenž rostliny oslabuje. Je tak dobré ji v této fázi udržovat zhruba v rozmezí 20 – 25°C.

            Vysoká vlhkost v propagátoru je vhodná pro fázi klíčení, ale s malými sazeničkami již začínáme zvyšovat ventilaci vzduchu. Nedostatek větrání, vysoká teplota a vlhkost vytváří anaerobní prostředí, ve kterém se dobře daří parazitickým patogenům.

To samé platí i v případě substrátu. Pokud je příliš vlhký a udusaný, zadržuje málo kyslíku pro kořeny a tvoří tak perfektní podmínky pro život škodlivých mikroorganismů.

Řešení

            V této části si představíme postupy maximální prevence pro zajištění takové sterility, aby úspěšnost našich semen byla závislá jen na jejich kvalitě.

Preventivní opatření

            Pokud máme optimalizované výše zmíněné podmínky, nejefektivnější prevencí, která maximalizuje naše šance na úspěch, je připravit pro rostlinky sterilní prostředí. To začíná u naší vlastní hygieny a pokračuje sterilizací použitého vybavení, semen a substrátu. Jak si správně umýt ruce si vysvětlovat nemusíme a tak se rovnou podíváme na dezinfekci použitého vybavení.

Dezinfekce vybavení

Zahrnuje květináče, propagátor a obecně všechny věci, které na sázení použijeme nebo budou v kontaktu s prostředím pro sazeničky. V případě již použitého vybavení musíme být obzvláště pečlivý při jeho mytí a dezinfekci, abychom s jistotou eliminovali veškeré rizikové znečištění. Musíme samozřejmě používat šetrné dezinfekční prostředky, které nezanechávají žádná nebezpečná rezidua, jenž by mohla ohrozit rostlinky. Ideální pro tyto účely je například isopropylalkohol nebo kyselina chlorná.

Sterilizace semínek

Dezinfekcí semínek eliminujeme riziko možné infekce na skořápce. Ta by měla za následek jejich rychlou smrt již ve fázi klíčení, aniž bychom stihli nějak zakročit. Sterilizace semínek se provádí namočením do vody se slabší koncentrací kyseliny chlorné nebo peroxidu vodíku. Tyto látky navíc ještě podporují snazší klíčení. Efektivní a čistě přírodní metodou je použití skořice, která má fungicidní účinky a navíc odpuzuje škůdce. Pro ochranu našich semínek a sazeniček ji přidáme do substrátu na klíčení.

Úprava substrátu

Pokud chceme mít jistotu, že je náš substrát na výsev zcela nezávadný, je vhodné před použitím provést jeho sterilizaci. Chemická úprava substrátu se provádí za pomoci přípravků, které dokáží potenciální škodlivé mikroorganismy spolehlivě zahubit. Šetrné přípravky pro spolehlivé odstranění těchto patogenů jsou opět na bázi kyseliny chlorné nebo peroxidu vodíku. Zabijí sice i ty prospěšné, ale máme jistotu, že je substrát sterilní a neohrozí zdraví vývoj našich sazeniček.

Dalším řešením je tepelná úprava. Jednou možností je ošetřit substrát párou. V takovém případě dáme tenkou vrstvu substrátu na síto a to umístíme nad hrnec tak, aby jím pára procházela.

Třetí možnost je substrát vypéct na teplotu 90 – 100°C v troubě po dobu 20 – 30 minut. Oboje řešení opět odstraní i prospěšné mikroorganismy, ale máme jistotu, že je substrát čistý.

Mikrobiální přípravky

            Přidáním prospěšných mikroorganismů do substrátu zvyšujeme ochranu rostlin vůči patogenům. Nejpopulárnější z nich je asi trichoderma, což je prospěšná houba, která obalí kořeny, chrání je před napadením a podporuje příjem živin. Zároveň lze aplikovat i postřikem na vrchní část rostliny, kterou také pomáhá bránit. Je tak v této fázi vývoje velmi praktickým pomocníkem. Úspěch zajistí také použití Polyversa přimícháním přímo do substrátu.

            Trichodermu lze koupit samotnou nebo v komplexních přípravcích, které obsahují širší spektrum těchto prospěšných hub a bakterií. Pro okamžitou aktivaci obrany je lepší použít přípravky v tekuté formě. V případě většiny práškových je potřeba namíchat je alespoň týden dopředu pro jejich spolehlivou aktivaci.

Akutní postupy

            Efektivita akutních řešení této choroby se snižuje úměrně s tím, jak pokročilé je její stádium. Pokud jsou rostliny ve fázi, kdy zaregistrujeme napadení podle bílého povlaku na spodní části stonku, který ale není viditelně poškozený, máme ještě šanci je zachránit. V tomto případě musíme ihned aplikovat prostředek, který patogeny zahubí. Mezi nejefektivnější a zároveň šetrné k rostlinám se řadí přípravek magnicur nebo kyselina chlorná. Tyto přípravky můžeme preventivně aplikovat i tehdy, kdy zaregistrujeme náhlé padání rostlin v ideálně nastavených podmínkách.

V případě, kdy je stonek již výrazně zahnědlý a porušený do takové míry, že rostlinky padají, žádný přípravek nám nepomůže a musíme je vyhodit.

Pravidelná kontrola je v takovýchto citlivých fázích vývoje velmi důležitá a pomůže vašim rostlinkám zachránit život v čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.