Skip to content

ORP metr

  • by

            Jedná se o měřící přístroj na zjištění oxidačně-redukčního potenciálu živného či jiného roztoku. V článku si vysvětlíme význam pojmu ORP, rozebereme, co ovlivňuje tuto hodnotu a proč je dobré mít o ní přehled. Zaměříme se tedy na praktické využití tohoto přístroje v případě pěstování rostlin.

Co je to ORP ?

Oxidačně-redukční potenciál “měří” obsah rozpuštěného kyslíku a oxidačních činitelů v roztoku. Pro naše účely tedy zjednodušeně ukazuje, jestli jsou jakékoliv mikroorganismy schopné života v daném roztoku.

Vysoký podíl organických látek v roztoku hodnoty ORP snižuje, ačkoliv je dezinfekční schopnost roztoku vysoká. S organickými hnojivy tak nelze ORP objektivně měřit.

Pěstování rostlin

            Kultivace rostlin lze obecně rozdělit na dva přístupy podle způsobu výživy a to na organický nebo minerální. V prvním případě je dostupnost živin pro rostlinu většinou závislá na rozkladu organické hmoty pomocí mikroorganismů žijících v substrátu. Ty zároveň pečují o kořenový systém rostlin a chrání rostliny před parazitickými mikroby. Pro zefektivnění těchto funkcí se často dodatečně přidávají do substrátu ve formě speciálních aditiv.

            Minerální forma výživy je pro rostliny přímo dostupná a často je tedy kombinována s pěstebními médii nebo čistě hydroponickými systémy, kde mikroorganismy žijí pouze v případě, kdy je do systému pravidelně přidáváme. V případě využívání minerálních hnojiv si tedy můžeme vybrat mezi obohacováním našeho systému o prospěšné mikroorganismy nebo udržováním jeho 100% sterility pomocí vyšší hodnoty ORP.

Sterilní pěstební systém

            Pravidelnou aplikací oxidačních činitelů do živného roztoku udržujeme jeho aktivní schopnost potlačovat veškeré mikroorganismy v systému. Kořeny rostlin se tak vyvíjejí v čistém prostředí s vyšší koncentrací kyslíku a nulovým tlakem ze strany patogenů. Výsledkem je energický růst vždy zdravých a svítivě bílých kořenů.

            Živný roztok také sterilizuje celý zavlažovací systém, kterým cestuje k rostlinám. Udržuje tak i čisté kapiláry a předchází vzniku řas nebo biofilmu.

            V recirkulačních systémech, jako je například R/DWC nebo NFT, je tento způsob velmi populární z důvodu spolehlivé prevence kořenové hniloby i v případě méně ideálních podmínek.

Aplikace oxidačních činitelů a měření

            Populární prostředky na zvyšování ORP při pěstování rostlin jsou kyselina chlorná nebo peroxid vodíku. Pro jejich použití je předepsané určité dávkování, které je ale pouze obecné a ne vždy může být dostatečné. Účinnost těchto přípravků postupem času klesá a míra ”znečištění” roztoku má na potřebné dávkování také vliv.

            Jediný způsob, jak si můžeme být opravdu jisti správným dávkováním, je jeho úprava podle aktuální hodnoty ORP. Pro spolehlivě sterilní systém je doporučována hodnota kolem 400mV. Pokud se dostaneme pod 200mV, hrozí riziko napadení ze strany patogenů. V případě již existujícího napadení kořenů například hnilobou lze aplikovat hodnotu ORP až 680mV. Taková voda zabije všechny patogeny do 3 sekund.

            U recirkulačních systémů je nutná aplikace 2x týdně a možnost měření nám nabízí nejpřesnější kontrolu nad bezpečností našeho systému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.