Skip to content

Gynekomastie a konopí

  • by

            Pro dnešní článek jsme vybrali jedno nestandardní téma spojené s konopím a to Gynekomastii. Jedná se o zvětšení prsních žláz u mužů, které může mimo jiné způsobit i konzumace konopí. Blíže si vysvětlíme co stojí za tímto příznakem a jeho souvislostí s konzumací naší oblíbené byliny.

Gynekomastie a příznaky

            Tímto pojmem je označováno nezhoubné zvětšení prsních žláz u mužů, které může vyvolat několik příčin. Všechny mají ale společný mechanismus, jenž tento jev spouští a tím je hormonální disbalance.

            Růst mléčných žláz ovládá hormon estrogen, který je hlavním ženským pohlavním hormonem. Stejně tak jako ženské tělo obsahuje určité množství testosteronu i muži disponují oběma hormony. Za normálního stavu jsou ale jejich hladiny správně vyrovnané pro přirozený vývoj daného pohlaví.

            Jsou ale příčiny, které mohou způsobit disbalanci těchto hormonů a v důsledku toho i fyzikální tělesné projevy typické pro dominanci jednoho z nich. Zatímco v opačném případě by zvýšená hladina testosteronu u žen stimulovala například nadměrný růst ochlupení na “netypických” místech nebo vyšší agresivitu, v případě gynekomastie je to právě vyšší hladina estrogenu v mužském organismu, která růst prsou způsobuje.

            V akutních případech může gynekomastii způsobovat například nádorové onemocnění v oblasti tkání produkujících estrogen, které svou produkci v důsledku nádorového zvětšení zvýší. V těch lepších případech může za tento efekt například jen užívání konopí.

Konopí a pohlavní hormony

            Několik novodobých studií i v reakci na častější výskyt gynekomastie u mužů užívajících konopí již prokázalo, že psychotropní látka THC, která je v marihuaně obsažena, může způsobit hormonální nerovnováhu v těle.

            Tyto výzkumy prokázaly, že THC může zvyšovat hladinu estrogenu v krvi a zároveň i redukovat produkci testosteronu. Pravidelné a nadměrné užívání konopí tak může způsobovat permanentní disbalanci těchto hormonů v organismu. To pak může vést právě k růstu mléčných žláz u mužů, který podporuje estrogen nebo k oslabení vývoje mužské charakteristiky v důsledku nízké hladiny testosteronu. Tím je myšleno například růst svalové hmoty, ochlupení nebo hloubka hlasu. Málo testosteronu může vést i ke zvýšení ukládání tuku, což také přispívá k růstu prsou.

Jak postupovat při výskytu Gynekomastie ?

            I když jste pravidelným uživatelem konopí, je lepší nechat tento příznak prověřit doktorem pro vyloučení závažnějších příčin a nechat si poradit jak dále postupovat.

Gynekomastie má více fází. První je tzv. proliferativní, kterou je označován růst mléčné žlázy a její postupné zvětšování. V určitých případech může přijít tzv. regrese, což znamená ústup příznaků. Konečnou fází, které se musí předcházet, je fibrotizace, kdy tkáň začíná tuhnout a změny se stávají nevratnými.

            Pokud se prokáže, že výskyt gynekomastie plyne z konzumace konopí, máte defakto 2 možnosti. První je omezit nebo přerušit užívání minimálně na takovou dobu, aby se hladiny hormonů vyrovnaly a příznaky gynekomastie ustoupily.

            Další možností, jenž neomezuje konzumaci konopí, je najít si vyhovující způsob stimulace hladiny testosteronu. Nejpřirozenější je samozřejmě fyzická aktivita a to zejména silový trénink, který je pro tento účel nejefektivnější. Dále existují různé doplňky pro zvýšení testosteronu jako je například rostlina kotvičník zemní, která je pro svou popularitu zpracovávána a prodávána v tabletách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.