Skip to content

DLI outdoor strategie pro všechny genetiky

  • by

Úvod

            V dnešním článku si ukážeme schémata životních cyklů konopí ve venkovním prostředí. Údaje byly do grafů zaznamenány podle průměrné délky kvetení určitých odrůd a na základě hodnot DLI. Cílem bylo vytvořit pěstební strategie pro načasování fáze květu jednotlivých odrůd ve venkovním prostředí ČR tak, aby bylo co možná nejefektivněji využito místní sluneční záření. Pod každým grafem jsou podrobněji vysvětleny údaje v něm uvedené a možné techniky pro ovlivnění doby kvetení.

Samonakvétací odrůdy

            Autoflowering genetiky jsou velmi vhodnou a populární volbou do našich venkovních podmínek. Jejich přechod do květu nezávisle na délce dní nám umožňuje realizovat jejich sklizeň ještě dříve, než začne klesat množství denního světla a teplota. To nám umožňuje dosáhnout velmi kvalitních výsledků za krátkou dobu nebo otočit i více sklizní za jednu sezónu.

60 a 90 dní

            V případě autofloweringů s krátkou (8 týdnů) i delší (až 12 týdnů) dobou kvetení máme možnost si perfektně načasovat jejich životní cyklus tak, aby kvetly v čase s největším množstvím světla. Máme tak nejvyšší pravděpodobnost dosažení maximální možné sklizně a kvality našich rostlin.

            Genetiky se sklizní do 8 týdnů můžeme vysazovat zhruba v první polovině května a ty s delším životním cyklem spíše na začátku. Pokud máme možnost naše rostlinky předpěstovat uvnitř, je vždy lepší počkat s jejich přesunutím ven, až bude více stabilní a slunečné počasí. V tomto případě můžeme vysadit semena již o něco dříve, než je zaznamenáno v grafu. Pokud plánujeme jen jednu sklizeň, nejlepší je ji načasovat nejpozději 2 týdny po letním slunovratu, kdy se již začínají dny krátit.

2x 60 dní

            Pro stále velmi úspěšné dvě sklizně je lepší použít rychleji kvetoucí odrůdy. S těmi jsme schopni podle grafu dosáhnout stále skvělých výsledků i bez jejich předpěstování. Pokud ale máme tu možnost, lze jejich fáze květu načasovat ještě efektivněji. Další výhodou, kterou předpěstování nabízí, je možnost ve vyznačeném úseku (2x 60) stihnout otočit i 3 sklizně těchto rychlejších odrůd nebo 2 sklizně genetik s delším životním cyklem.

Jak prodloužit vegetační fázi

            Již delší dobu je pozorováno, že pravidelné zastřihávání vrcholků u autofloweringů může oddálit nástup květu. Předpokládáme, že se tento efekt dostaví v důsledku snižování hladiny hormonu kvetení, který se hromadí právě ve vrcholcích. Pokud jeho hladina přesáhne určitou úroveň, rostliny začínají kvést.

Chceme-li vyzkoušet tuto techniku, je zapotřebí každý týden zastřihnout všechny vrcholky rostliny. V kombinaci s výraznějším odstraňováním listů, kde se tento hormon vytváří, můžeme ještě zvýšit naše šance na úspěch. Tato technika každopádně nefunguje stoprocentně u všech samonakvétacích genetik a je tak lepší si ji ze začátku vyzkoušet třeba jen na jedné rostlině.

Klasické odrůdy a “fasty”

            Klasické genetiky nebo tzv. fasty jsou již závislé na fotoperiodě a tudíž přecházejí do květu až nějakou dobu poté, co se dny začínají krátit. Proto je vhodnější vybírat odrůdy s rychlejší fází kvetení, abychom stihli sklidit dříve, než se začne kazit počasí.

Klasické genetiky

            Jak jsme již zmínili výše, do našich podmínek je lepší volit odrůdy s kratší dobou kvetení pro dozrávání v lepších podmínkách venkovního prostředí. Předejdeme tak i vyššímu riziku plísní a delšímu dozrávání v důsledku nevhodných podmínek.

            Hlavní přímka v grafu vyznačuje průměrný životní cyklus klasických genetik v našich podmínkách. Dvě menší pod ní vyznačují zhruba fázi kvetení rychlejších a pomalejších rostlin. U většiny ostřílených odrůd platí, že čím dominantnější je podíl sativy v genetice, tím delší je doba do sklizně.

“Fast” odrůdy

            Tzv. fasty jsou klasické genetiky, které byly kříženy s automaty za účelem zkrácení fáze kvetení, ale jen do té míry, aby si stále zachovaly závislost na fotoperiodě. Potřebují tak stejně jako klasické modely kratší světelnou periodu, aby začaly kvést.

            Ve většině případů začínají nakvétat o něco dříve a proto pak i rychleji dozrávají. Techniky na urychlení fáze kvetení tak lze aplikovat zhruba o týden dříve oproti klasikám.

Jak urychlit fázi kvetení

            I přes pevně nastavené venkovní podmínky existuje stále několik osvědčených metod, kterými lze naše rostliny stimulovat, aby začaly kvést a dozrály o něco dříve. V této části si rozebereme nejpoužívanější techniky, které nám pomůžou získat alespoň nějakou kontrolu nad tímto přirozeným procesem.

48 hodin tmy

            První technikou je jednodušší způsob zatemňování, kdy rostliny na 48 hodin zakryjete materiálem, který na 100% nepropouští světlo. Dáme tak rostlinám silnější impuls, že se dny krátí, a měli bychom docílit zvýšení hladiny hormonu kvetení. Touto praktikou lze u některých genetik docílit rychlejšího přechodu do květu.

            Tuto metodu lze použít až po letním slunovratu, kdy se dny začínají krátit.

Lze využít i v případě indoor pěstování, kdy před změnou periody na 12/12 necháte rostliny 48 hodin ve tmě.

Perioda 12/12

            Simulace světelné periody 12/12 je již pokročilejší technikou, která vyžaduje více práce nebo automatizace. Princip je stejný jako při indoor pěstování, kdy přepínáme z periody 18/6 na 12/12 pro přechod do květu. Stejným způsobem můžeme “přepínat” i venkovní rostliny, což nám při správné praxi umožňuje dosáhnout i více sklizní klasických odrůd za jednu sezónu. Pokud chceme touto metodou jen stimulovat dřívější přechod do květu, ideální je začít kolem letního slunovratu a pokračovat zhruba do poloviny srpna.

            V tomto případě již velmi záleží na tom, aby byly rostliny zakryté na 100% materiálem, který spolehlivě nepropouští světlo. Také je důležité dodržovat časy, kdy své rostliny zatemňujete a odkrýváte tak, aby jedna světelná perioda nebyla delší než 12 hodin.

            V případě více rostlin je lepší použít skleník, který se snadněji zakrývá a lze u něj zařídit i automatické zatemňování. Také je v tomto případě podstatně lepší průtok vzduchu kolem rostlin. Rostliny po “zhasnutí světla” ještě chvíli transpirují a pod plachtou se tak snadněji zapaří, což může zvýšit riziko plísní.

Bud Ignitor (Advanced Nutrients)

            Jedná se o unikátní aditivum od AN, které se v indoor prostředí aplikuje ihned po přepnutí na květ. Obsahuje extrakt z mořské řasy, která byla sklizena v konkrétní fázi vývoje pro vysoký obsah hormonů. Bud Ignitor se aplikuje do zálivky i postřikem. Stimuluje hladinu hormonů kvetení v rostlinách a urychluje tak přechod do květu.

            Pokud začneme s aplikací tohoto prostředku na naše venkovní rostliny po letním slunovratu, můžeme zkrátit běžnou dobu do sklizně až o 2 týdny. S aplikací přestaneme po viditelném nákvětu.

Final Part (Terra Aquatica)

            Dalším praktickým aditivem je Final Part od TA, který vyvolává aktivní nedostatek dusíku a přidává se na poslední dva týdny květu pro podporu dozrávání.

U rostlin pěstovaných venku lze tímto produktem stimulovat rostliny, aby dříve dozrály. Většinou se aplikuje na rostliny napadené plísní pro rychlou sklizeň nebo když rostliny dozrávají pomalu a blíží se nepříznivé počasí.

Final Part aplikujte jednoduše zálivkou podle dávkovacích tabulek od Terra Aquatica a vynechejte ostatní hnojiva s výjimkou Pro Bloom od stejné značky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.